Opis
Artičoka je sredozemska rastlina, ki je bila kot zelenjava pri Grkih in Rimljanih zelo priljubljena. Danes je znanstveno preverjena pomoč pri težavah z jetri in učinkovita pomoč pri prebavnih motnjah. Kako si pomagati pri prebavnih težavah si lahko preberete na našem blogu. Zdravilna rastlina prihaja iz Arabskega polotoka in je zaradi okusa priljubljena tudi v kulinariki. Je trajnica, visoka do 2 metra, z zelo dolgimi, razčlenjenimi listi, ki so zgoraj zelenkasto sive, spodaj pa bele barve. Raste v krajih z bolj toplim podnebjem (pri nas jih gojimo na Primorskem). Pozno poleti dobi škrlatno rdeče cvetove z mehkimi bodicami, ki spominjajo na osat.
Artičoka je zdravilna rastlina, ki je dobro raziskana. Danes predvidevajo, da so za zdravilne učinke odgovorni derivati kafeoilkininske kisline (klorogenska kislina, 1,5-0-dikafeoilkininska kislina, cinarin) in flavonoidov luteolinglikozidov, vendar dosedanji podatki še ne dopuščajo dokončnih zaključkov. Cinarin je dolgo veljal za glavno učinkovino, vendar raziskave tega niso potrdile, pripravki iz listov artičoke pa so danes največkrat standardizirani oz. uravnani prav na vsebnost cinarina.
Ena od pomembnih sestavin so tudi seskviterpenski laktoni – to so grenčine, katerih učinki na povečano izločanje prebavnih sokov so dobro poznani.
SESTAVINE
Prah listov in stebla artičoke, želatina. Kapsule so brez konzervansov, barvil in laktoze. Primerne so tudi za diabetike!
PRIPOROČENA DNEVNA KOLIČINA: Ena kapsula na dan, pred obrokom, z dovolj tekočine.
VSEBINA: Vsebina: 60 kapsul
Neto količina: 20,4 g. Vsebina ene kapsule: Prah listov in stebla artičoke 250 mg.