Jojobino olje
Jojoba

Opis rastline

Jojoba raste v izjemnih puščavskih pogojih, kjer temperature nihajo od 5 °C  do 45 5 °C  Korenina zimzelenega grma segajo tudi do 4 m v globino. Iz semen rastline jojoba pridobivamo olje. Po sestavi je zelo podobno olju, ki ga proizvaja človeška koža t. i sebumu. Njegov namen je zaščitita kožo pred zunanjimi vplivi. Olje je brezbarvno in ima veliko kozmetičnih koristi.

Zdravilne lastnosti jojobinega olja

Jojobino olje je alternativa sebumu – naravni zaščiti kože. Najpomembnejša vitamina, ki ju vsebuje jojobino olje sta vitamin B, E in minerala cink in baker. Vitamin E odstranjuje proste radikale, ki so odgovorni za staranje kože. Antioksidanti pomagajo pri regeneraciji celic kože. Koža s staranjem izgublja elastičnost in količino proizvedenega sebuma. Zato koža postane suha in na videz pusta. Jojobino olje je primerno za uporabo v primerih, ko koža zaradi bolezni, hormonskih sprememb ali drugih razlogov ne more proizvajati dovolj naravne maščobe. Jojobino olje pomaga ohranjati vlažnost kože, tako bo vaša koža izgledala lepše. Uporablja se ga samostojno ali pa v kombinaciji z drugimi eteričnimi olji za večjo učinkovitost.

Proizvodi za nego las in kože pogosto vsebujejo jojobino olje zaradi izjemne sposobnosti uravnavanja naravnega ravnovesja kože. Vosek, prisoten v sestavinah jojobinega olja pomaga vzdrževati kislinsko – lipidni plašč, ki vzdržuje vlago v zgornjih plasteh naše kože. Primerno je za suho in mastno kožo.

Če ste med tistimi, ki sijoče čelo poskušate zakriti, namesto pudra uporabite jojobo. Po nanosu se bo vaša koža manj mastila. Mastna koža je posledica prevelike aktivnosti lojnic. Na mastno kožo se hitreje nalepi prahi iz okolice in tako zamaši pore, v katere se hitreje naselijo bakterije. Začne se razvoj aken in ogrcev, ki se jih težko znebimo.

Pogosto sušenje las s sušilnikom in likanje poškoduje konice las. Lasem lahko vrnete lesk na naraven način z uporabo jojobinega olja. Po umivanju las na konice nanesite jojobino olje ali pa ga vmasirajte v lasišče. Deluje antibakterijsko in tako prepreči nastanek prhljaja. Masaža lasišča poveča prekrvavitev in izboljša rast las. Normalna rast las je velikokrat onemogočena zaradi zamašenih lasnih mešičkov, ki jih jojobino olje odpre in s tem omogoči razvoj novih lasnih celic. Tako boste vzpodbudili rast las.

Olje jojobe vsebuje naravni zaščitni faktor SPF 6 in je primerno za nego med in po sončenju. Tetradekanojska kislina deluje protivnetno in pripomore k hitrejšemu celjenju poškodovane kože npr. po britju ali po sončenju. Protiglivično delovanje preprečuje razvoj glivic in bakterij na poškodovanem predelu kože.

Preventivni ukrepi ob uporabi jojobinega olja

Jojobino olje ne povzroča alergijskih reakcij in je primerno tudi za nego otroške kože.

Ali ste vedeli?

  • Jojobino olje v bistvu ni olje, temveč tekoči vosek.
  • Indijanci so uporabljali jojobino olje za oskrbo ran in bolečega grla.
  • Jojobino voljo je med vojno služilo za mazivo pri vzdrževanje brzostrelk

Vir: 1. wikipedia.org 2. Food.ndtv.com 3. naturallivingideas.com

Proizvodi, ki vsebujejo jojobino olje:

BIO maslo za nego občutljive kožeBIO mleko za nego telesaMazilo za nosBalzam za ustnice z medom

 

Želite brezplačen nasvet?

Pokličite naš kontaktni center na 080 60 60 in se pogovorite o svojih težavah.

Deli:
Priporočilo prijatelju

Registrirani in prijavljeni uporabniki ob priporočilu nove stranke, ki opravi nakup, pridobite 10 točk zvestobe. Prav toliko jih ob nakupu preko poslane povezave pridobi nova stranka.

GOR

Pošljite sporočilo preko svoje Messenger aplikacije
X