BIO eterično olje čajevca
olje cajevca

Opis rastline

Drevo čajevca uspeva v Avstraliji, Novi Zelandiji in Novi Gvineji in je visoko do 7 metrov. Eterično olje pridobivajo s postopkom parne destilacije iz listov in tankih vejic čajevca. Nastane bistra in brezbarvna do svetlo rumena tekočina, ki ima značilen vonj. Pozitivne lastnosti čajevca so že v 18. stoletju poznali avstrijski domačini. Liste čajevca so uporabljali kot obkladke pri urezninah in kožnih boleznih. Čajevec ima več slojev belkastega, papirnatega lubja in obilno smrečicam podobno socvetje, ki diši po medu.

Zdravilne lastnosti eteričnega olja čajevca

Raziskava iz 20. let prejšnjega stoletja je pokazala, da ima olje čajevca trinajstkrat večjo antiseptično moč kot karbonalna kislina, ki so jo takrat uporabljali za razkuževanje. Olje čajevca deluje protimikrobno. Uporablja se proti številnim bakterijam in virusnim ter glivičnim organizmom. Ima tudi protivnetno delovanje na virus Herpes simplex. Uporablja se kot antiseptik pri ranah, pikih insektov in kožnih okužbah. Primeren je za zdravljenje aken, vnetji dlesni, glivic, lasnih uši, vnetega grla in sinusov.

Kopel iz eteričnega olja čajevca pripomore k zdravljenju vnetega mehurja in glivičnega vnetja nožnice s Canadido Albicans, ki povzroča srbečico. Kozmetični pripomočki na osnovi olja čajevca lajšajo težave z obolenji splovil, psoriazo, mastnemu lasišču in odpravljajo težave s prhljajem.

Preventivni ukrepi ob uporabi olja čajevca

Nerazredčeno olje čajevca je izjemno močno in lahko povzroči pekoč občutek na koži. Olje čajevca ni primerno za uporabo okoli oči in drugih občutljivih predelov, zato si morate po nanašanju olja čajevca npr. na dlesni, roke dobro umiti. Olje čajevca povzroča drisko, zaspanost in bruhanje in ni primerno za uživanje.

ALI STE VEDELI?

  • Čajevec je dobil ime v 18. stoletju, ko so kapitan James Cook in njegova posadka iz čajevca, ne vedoč za njegove pozitivne učinkovine, kuhali čaj.
  • Leta 1962 je Pena preučeval delovanje čajevca pri 130 pacientkah z glivično vaginalno okužbo. Pena je opisal olje čajevca kot močan in nestrupen antiseptik brez iritacijskih značilnosti in stranskih učinkov. Najnovejše raziskave iz leta 1985 so Penova odkritja potrdile.

Želite brezplačen nasvet?

Pokličite naš kontaktni center na 080 60 60 in se pogovorite o svojih težavah.

Deli:
Priporočilo prijatelju

Registrirani in prijavljeni uporabniki ob priporočilu nove stranke, ki opravi nakup, pridobite 10 točk zvestobe. Prav toliko jih ob nakupu preko poslane povezave pridobi nova stranka.

GOR

Pošljite sporočilo preko svoje Messenger aplikacije
X